میوه ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد .
·
میوه های استوایـــــــی (گرمسیری)·
میوه های مدیترانه ای·
میوه های مناطق معتدل·
میوه های بومی·
میوه های مغزدار·
میوه های وحشی·
میوه های غیرخوراکی
آلبالو : بهترین راه تکثیر خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود . ازگیل : ( Mespilus germanica) جزء میوه های شفت دار و زمان برداشت پائیز است .
انار : میوه انار یک سته است (
berry) که کاسبرگ لایه بیرونی و یا پوست میوه را تشکیل می د هد و بهترین راه تکثیر؛ خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود . آلو : شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ( آلو بخارا ؛آلو برقانی ؛ آلو قطرهطلا و آلوکک )انجیر: (
Ficus spp ) نیمه گرمسیری میوه در شاخه سال جاری تشکیل می شود و انواع دیگر( انجیرهندی – هلو انجیری )آناناس :(
Ananas comosus) جزء میوهای استوایـیانبه : (
Mangifera indica) جزء میوهای همیشه سبز واستوایـی(گرمسیری)آووکادو : (
Avocados) جزء میوهای استوایـیانگور ( مو) : نیاز به هرس زیاد دارد ؛ میوه مو به صورت جوانه های مخلوط جانبی روی شاخه های سال جاری تشکیل می شود .
آگلی
: )پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت , ( جزء مرکبات استواییبادام :(
amygdalus communis) جهت جلوگیری از سرمازدگی شکوفه از هورمون جیبرلین استفاده کنید .بالنگ
: ( citrus medica ) و جزء سیتروسهاستبه : (
gydonia oblanga)؛ دانه دار وجزء میوه های شفت دارپاپایا (خربزه درختی)
پرتقال :
دارای گونه های شیرین و ترش است ؛ جزء مرکبات استواییپسته : مقاوم به خشکی و شوری
تمرهندی : (
Tamarindus indica) ؛ جزء میوهای استوایـیتمشک ؛ تمشک سیاه : دارای
گونه های متعدد است از طبقه rubusتوت فرنگی : (
Frigaria spp) میوه ای کاذب است به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل میوه کاربرد داردخربزه : علائم رسیدگی نوک میوه نرم ؛ در ناحیه دم شیار به وجود بیایید وشبکه پوست برجسته شود و گیاهی از خانواده کدوئیان است
خرما :
Phoenix dactylifera) ) ؛ ( تامار- رطب- خلال و کال مراحل مختلف رشدی میوه خرماست ) ؛ مقاوم به خشکی و شوری و تکثیر از پاجوش خرمالو : ( Diospyros kaki) ؛ از میوههای بومی آسیاستزرشک : نیمه گرمسیری
زیتون : نیمه گرمسیری
زالزالک :
(Crataegus spp. ) ؛ جزء میوه های شفت دارزردآلو : ((prunus armenica ؛ میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus و دارای واریته هائی از جمله شکرپاره ؛ نادری و شاه پسند مشهد می باشد
سیب : جزء
میوه های شفت دار ؛ دانه دار ؛ به چهارپایه تقسیم می شوند : خیلی پاکوتاه EM9 . پاکوتاه EM7,EM26 . قوی EM2 . خیلی قوی . EM 16کوکبی (میوهٔ ستاره)
کیوی :
سفرس چینی Actinidia spp ))گواوا (زیتون محلی) : (
(Psidium guajava ؛ جزء مناطق نیمه حاره ایگیلاس :
میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus گلها روی شاخه های 2 ساله و 2 سال به بالا تشکیل می شود گریپفروت : جزء مرکبات استواییگلابی :
pyrus commonis)) ؛ جزء میوه های شفت دار ؛ گلها روی اسپورهای 2 ساله تشکیل می شود ؛ دانه دار ؛ پیوند مناسب اسکنه ؛ دارای گونه های اروپا و آسیایی Pyrus spp و تخمدان گلابی اپی جین است لایچی :( Litchi chinensis) ؛ جزء مناطق نیمه حاره ایلیموشیرین : حساس به سرما و جزء مرکبات استوایی
موز : جزء
میوهای استوایـینارگیل : (
Cocos spp) ؛ جزء میوهای استوایـی نارنج : مقاومت به امراض و نسبت به سرما بیش از پرتقالهلو :برای کشت هلو در اراضی قلیایی وآهکی پایه زرد الو – اراضی سنگین گوجه – اراضی سنگلاخی بادام استفاده می شود – البته از خود هلو نیز می توان برای پایه استفاده کرد و
میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ؛ واریته های زودرس هلو قرمز رضائیه ؛ شاه پسند و انجیری دانشکده می باشد 0
هندوانه
: (Citrullus vulgaris ). طالبی . بادام زمینی . بلوط ؛ توت . خیار .
دارابی . ذغالاخته . شاهتوت . شفتالو . شلیل . فندق . کُنار . لیمو
ترش . نارنگی . بلوط .گوجه . گردو
البته در ایران میوه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که بصورت وحشی پرکنده اند و به دلایل مختلف استفاده نمی شوند و یا در مناطق محلی استفاده میشود .
منبع: منم کشاورز